För forskare
Forskaruttag
Önskar du göra ett forskaruttag från registret kontaktar du först registerhållaren för att diskutera projektet. Därefter skickar du in en skriftlig förfrågan till Q-IVF (på mall nedan). Först därefter gör du en ansökan om etikprövning.
- Guide för ansökan om kvalitetsregisterdata
- Forskningsansökan Q-IVF (etikgodkännande behövs)
- Ansökan om registeruttag från Q-IVF (utan etikprövning)
- Vägledning och information kring utlämnande av kvalitetsregisteruppgifter för forskning
- Variabellista Q-IVF
Registerservice
Socialstyrelsens registerservice är en servicefunktion för forskare och för de nationella kvalitetsregistren. Syftet är bl.a. att bidra till ökad kvalitet på data i registren. Här hittar man också stöd till forskare som planerar forska på registerdata. På hemsidan hittar du också information om hur du beställer registerdata.
RUT
Q-IVF är anslutet till metadataverktyget RUT, Register Utiliser Tool (RUT - Register Utiliser Tool - En tjänst från Vetenskapsrådet).
Etikprövning
För att kunna begära ut data från kvalitetsregister eller andra nationella register behöver du som forskare en godkänd etikprövningsansökan från Etikprövningsmyndigheten.
Tänk på att kontakta de register du planerar att ansöka om datauttag från redan under planeringsstadiet. Annars finns risken att ett projekt med godkänd etisk prövning inte är genomförbart, exempelvis om data för olika variabler saknas för den tidsperiod som valts för studien.
Länkar:
Information om etikprövning på etikprövningsnämndens webbplats
Kostnad
Nationella kvalitetsregistret Q-IVF tar ut en startavgift på 15 000 kr för sekretessprövning (inkluderar upp till 10 timmars arbete). Timkostnad för ytterligare timmar är 1200 kr/timma. För datauttag från registret debiterar Q-IVF 1200 kr/timma, dock minst 12 000 kr. Vid begäran om datauttag från företag kan ytterligare kostnader tillkomma.