BVC-Elvis

Skriv ut

Bildstöd – hjälp i vardagen

Rutiner är bra för små barn. De har inte samma överblick över en morgon eller en kväll som en vuxen. Vad ska hända, när? Att avsluta saker (när föräldern vill) är ofta svårt. Det känns plötsligt och oförberett för barnet! I övergångarna mellan olika aktiviteter kan det haka upp sig väldigt många gånger och det blir lätt tjat, bråk och utbrott.

En hjälp för barnet och för dig som förälder är att använda bilder som stöd för vad som ska ske och i vilken ordning det ska ske. Rutinen blir tydligare för barnet med en konkret bild. Ett bildschema kring läggning hjälper både som förberedelse för vad som snart händer och en kom-ihåg-lista under aktiviteten.

Titta på första bilden tillsammans, fråga ”Vad ska du göra först!?”. När barnet gjort den första aktiviteten springer det tillbaka till schemat och kolla vad nästa grej att göra är! Man kan ha bilderna på rad på ett papper, eller lösa bilder så de kan plockas bort allt eftersom aktiviteten är gjord. Det kan sitta på väggen i barnets rum eller kanske på kylskåpet.

Förslag på bildschema morgon

Förslag på bildschema morgon

Man kan förstås rita egna bilder, som denna om morgonrutiner. Eller leta roliga bilder på nätet. (Om du vill använda bilderna från det här exemplet klicka här.)

Förslag på bildschema kväll

Förslag på bildschema kväll

Bilderna för kvällsrutiner är tagna från Habiliteringens hemsida. Där finns ark att ladda ner eller skriva ut. Habiliteringen är en verksamhet för barn med funktionsnedsättning, men bildstöd är hjälpsamt för alla små barn. Följ länken.