Tillgänglighetsredogörelse
Det här är Neonatalvårdsregistret SNQs webbplats. Den här sidan beskriver hur webplatsen uppfyller krav enligt lagen om tillgänglighet till digital offentlig service och hur du kan rapportera brister till oss så vi kan åtgärda dem.
Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda webbplatsen. Den ska kunna uppfattas, hanteras och förstås av så många användargrupper som möjligt, oavsett funktionsvariationer och oberoende av vilka hjälpmedel som används.
Vad kan du göra om du inte kan använda delar av webbplatsen?
Om du behöver innehåll från Neonatalvårdsregistrets webbplats som inte är tillgängligt för dig, kan du meddela oss. Skicka e-post till info@snq.se
Svarstiden är normalt 1–5 arbetsdagar.
Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet
Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbplatsens tillgänglighet. Om du upptäcker problem eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, meddela oss så att vi får veta att problemet finns. Skicka e-post till info@snq.se
Om du inte är nöjd
Om du inte är nöjd med hur vi hanterar dina synpunkter kan du kontakta Myndigheten för digital förvaltning som är tillsynsmyndighet för lagen om tillgänglighet till digital service.
Tillgänglighet på webbplatsen
Den här webbplatsen uppfyller delvis lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Vi jobbar fortlöpande med att förbättra den.
Teknisk information om webbplatsens tillgänglighet
Den här webbplatsen är testad 2020 och är delvis förenlig med Lag (2018:1937) om tillgänglighet till digital offentlig service.
Testresultatet för Neonatalvårdsregistrets hemsida var 90% tillgänglighet (genomsnitt i Sverige 2020: 65%).
Testet utföll med godkänt för följande funktioner:
· Zooma (det går att zooma i gränssnittet så att all text och alla funktioner fortfarande fungerar utan att användaren behöver scrolla.)
· Navigera med tangentbordet (det går att tabba sig fram till samtliga länkar och objekt på sidan och användaren kommer åt all information enbart med hjälp av tangentbordet.)
· Konsekvent navigation, struktur och utformning
· Rubriker med h1-h4 (en korrekt uppmärkning av rubrikerna med h-element underlättar inte bara till en enhetlig presentation på webbplatsen utan underlättar även för personer med till exempel skärmläsare att navigera på webbplatsen. Dessutom är det bra för sökmotoroptimeringen.)
· Anpassa till små skärmar (hela webbplatsens gränssnitt fungerar på enheter med små skärmar såsom smartphones och på surfplattor.)
· Tydliga ledtexter i formulär
· Tillräckligt stora klickbara ytor (Klickytorna är tillräckligt stora för att även användare med nedsatt precision och finmotorik ska kunna träffa rätt.)
· Tydliga kontraster (alla viktiga delar som avviker från övrigt innehåll är tydligt markerat. Det gör att användare har en möjlighet att uppfatta vad som är klickbart eller inte, eller vad som på annat sätt avviker från övrigt innehåll.)
De här bristerna i tillgänglighetsdirektivet upptäcktes:
-
Tydliga länkar: Se över hur ni skriver länkar. Ta bort onödiga inledande texter som "Klicka här...", "Läs mer...", "Mer om...". Skriv länkarna så att användarna förstår vart länken leder även när den är lyft ur sitt sammanhang. Detta är nu åtgärdat.
-
Ljud, bild och film för att komplettera text: Ni borde skapa rutiner för hur ni tar fram illustrationer och filmer i informationssyfte.
Våra utbildningsfilmer på webbplatsen är inte textade eller syntolkade. Vi arbetar med detta. Samtidigt åberopar vi undantag för oskäligt betungande anpassning enligt 12§ lagen om tillgänglighet till digital offentlig service gällande textning och syntolkning av filmer med hänvisning till de begränsade resurser registret förfogar över.
Hur vi testat webbplatsen
Webbplatsen testades 2020 utifrån ett enkätverktyg genererat av den Nationella kvalitetsregisterorganisationen vid SKR (Sveriges Kommuner och Regioner).
Vi avser att testa och utifrån resultatet fortsätta förbättra webplatsen med stöd av verktyget WAVE Evaluation Tool.
Tillgänglighetsredogörelsen uppdaterades 2025-04-29.
Kontakt
E-post: info@snq.se