Hjärtsjukdomar hos kvinnor

Utmaningen

Ischemisk hjärtsjukdom är den vanligaste dödsorsaken hos amerikanska och europeiska kvinnor (WHO, 2008). Trots detta har hjärtsjukdom definierats som en primärt manlig sjukdom, och "evidensbaserade" kliniska standarder har skapats utifrån patofysiologi och resultat som rör män. Följden har blivit att kvinnor ofta fel- eller underdiagnostiseras (Regitz-Zagrosek, 2011; Taylor et al., 2011).

Metod: Formulera forskningsfrågor

Det har krävts vetenskapliga och tekniska framgångar för att förbättra hälsovården för kvinnor. Det har också krävt nya sociala, medicinska och politiska bedömningar om kvinnors sociala värde och en ny vilja att stödja kvinnors hälsa och välbefinnande. Att analysera kön och genus inom området hjärtsjukdomar har krävt att man formulerat nya forskningsfrågor om sjukdomsdefinitioner, symptom, diagnoser, förebyggande insatser och behandlingar. När kön och genus tagits med i ekvationen ökade kunskapen om hjärtsjukdomar dramatiskt. Som ofta blir fallet när man inkluderar kvinnor – med olika sociala och etniska bakgrunder – har det lett till bättre förståelse av sjukdomen hos både kvinnor och män.

Innovation med genusperspektiv:

Forskning på hjärtsjukdomar är ett exempel på forskning där genusperspektivet är som mest utvecklat. Vi har ur den växande litteraturen om köns- och genusanalyser i det här området valt ut några viktiga utvecklingsframsteg:

  1. Omdefiniering av patofysiologin för ischemisk hjärtsjukdom. Analys av kön inom klinisk forskning har lett till insikten att hjärtsjukdom hos kvinnor ofta har en annan patofysiologi än hos män, särskilt hos unga vuxna.
  2. Nya diagnostekniker– några ännu på experimentstadiet – är effektivare än angiografi när det gäller att förstå orsakerna till ischemisk hjärtsjukdom hos kvinnor med bröstsmärta men utan obstruktiv kransartärsjukdom.
  3. Förståelse av symtomskillnader mellan könen har lett till tidigare och bättre diagnos av ischemisk hjärtsjukdom hos kvinnor.
  4. Omvärdering av östrogenhypotesen i ljuset av storskaliga försök av menopausal hormonterapi har ifrågasatt det (överförenklade) konceptet om östrogenets skyddande effekt på hjärtat.
  5. Genusanalys av riskfaktorer och förebyggande insatser visar att rökning historiskt har varit betydligt vanligare bland män än bland kvinnor. I några länder, som Sverige och Island, är dock andelen kvinnliga rökare numera högre (Shafey et al., 2009). Den skadliga effekten av tobaksrök på ateroskleros är större hos kvinnor än hos män (Tremoli et al., 2010).