BVC-Elvis

Skriv ut

Vardagsliv

Vardagsliv

Nattning

Att avrunda dagen med en kvällsrutin som innehåller småprat och sagoläsning är fint. Det ger en chans att fånga upp vad barnet varit med om under dagen. Att ha samma rutin kring kvällsmål, tandborstning, tvätt, bad, pyjamas och nattning på vardagarna underlättar för barnet.

Sömn

En del barn slutar sova middag i 3–4 årsåldern. Vissa andra behöver fortsätta med middagslurar ytterligare en tid. Har något nattmål dröjt sig kvar kan man sluta ge det nu. Även om barnet sover i eget rum vill de flesta komma knallande eller bli burna till föräldrarnas säng ibland. Vill man inte ha barnet i sin säng kan man bära tillbaka dem då de somnat, eller kanske sitta bredvid deras säng tills de somnat om. I vissa familjer skaffar man en extra bred familjesäng så att barnet kan krypa ner om det kommer på natten. En del barn skaffar sig en egen plats nere vid fotändan. För många barn spelar det ingen roll att det är lite trångt bara de får vara nära.

Tandborstning och små barn

Det finns inte bara ett sätt att få barn att borsta tänderna. Lösningarna är lika många som det finns barn och föräldrar. Det viktiga är att ditt barn får vänja sig redan från början, när första tand kommer, att borsta tänderna regelbundet två gånger om dagen. På morgonen, helst efter frukosten, och innan läggdags på kvällen.

Använd en tandborste med ett litet och mjukt borsthuvud. En eltandborste rengör lika bra, eller bättre säger många tandläkare, som en vanlig tandborste.

Välj en tandkräm som har mild smak och innehåller fluor, som stärker tänderna. Att borsta morgon och kväll med fluortandkräm skyddar tänderna mot karies. För att fluoret ska kunna göra riktigt bra nytta ska man inte skölja bort tandkrämen efter borstning. Det gör inget om barnet sväljer ned tandkrämen.

Barn behöver hjälp att borsta tänderna varje dag upp till cirka 10 år. Först då har de den finmotorik som behövs för att kunna borsta på rätt sätt.

Det är en del av barnets utveckling att ha perioder när man plötsligt vägrar att göra sånt som tidigare var självklart. Vissa barn gillar att borsta tänderna medan det för andra barn är ett nödvändigt ont. Det är då lätt att det uppstår en maktkamp mellan föräldrar och barn. Tvinga inte ditt barn, men lämna inte heller något förhandlingsutrymme om tänderna skall borstas eller ej. Låt däremot barnet vara delaktig med hjälp av lite fantasi, lek och bus runt tandborstningen. Prova till exempel att leta efter roliga saker i munnen. Titta i spegeln och avsluta tandborstningen med att titta hur rent och fint det blev. Ett annat knep kan vara att låta barnet börja med att borsta dina tänder.

Klä på sig själv

Redan som 1-åring börjar många barn att vilja klä på sig mössan själv. Vid 18 månader vet de oftast att skor och stövlar skall vara på fötterna. Några barn fortsätter sin upptäcktsfärd i påklädningens värld medan andra tycker att det är härligt att bli påklädd, särskilt på morgonen eller när man får ett småsyskon.

Som 3–4 åring kan många barn ofta klä på sig själva, särskilt på förskolan. Det underlättar om kläderna är lätta att ta av och på. Många behöver fortfarande hjälp att knäppa knappar och dra upp blixtlås medan skorna oftast kommer på rätt fot.

Varför är det då så att det periodvis är så mycket tjafs och bråk runt påklädningen? Att bestämma om sin egen kropp och vad som skall hända med den är en del av barnets utveckling och träning i att bli en självständig individ. Men att vara lyhörd för barnets känslor och behov innebär inte alltid att man låter barnet styra. En utmaning i det lyhörda föräldraskapet är att växla mellan att bekräfta barnets känslor och vilja, och att samtidigt bestämma över det.

Vilka krav är då rimliga att ställa på ett barn som är 3 till 4 år gammalt? Det är naturligtvis olika från barn till barn men även beroende av situationen. När möjligheten ges är det bra att barnet klär på sig själv så gott det går. För vissa barn kan valet av kläder vara svårt. Ett sätt kan vara att redan dagen innan ta fram de kläder som barnet skall ha nästa dag. Om ditt barn har svårt att välja kan du hjälpa ditt barn genom att låta hen välja mellan 2 strumpor, tröjor etc. Periodvis kan det vara så att favoritstrumporna får sköljas upp varje kväll så att de är rena till nästa dag. För många barn skapar det en känsla av att bestämma själv och chansen att alla blir glada och nöjda ökar.

Ibland kan det vara så att barnet blivit störd i sin lek och inte hunnit leka färdigt, och är då egentligen sur och arg redan innan påklädningen har börjat. Tänk efter – behöver ditt barn förberedas en liten stund innan leken är slut och det är dags att klä på sig?

Tänk på att välja dina strider!

Städa tillsammans

Att plocka undan sina saker när dagen är slut eller kanske en eller ett par gånger i veckan, kan vara en återkommande källa för bråk mellan barnet och föräldern. Det är bra om städningen blir en återkommande rutin som barnet känner igen. Det är roligare att städa tillsammans. Det är inte ovanligt att barnet börjar leka med någon leksak som plötsligt blir mycket intressant när den ska läggas undan. Då är det lätt att barnet tappar fokus och föräldern blir frustrerad. Försök att få tillbaka barnets uppmärksamhet på uppgiften. Det kan bli en spännande lek. Man kan också utmana barnet i ett tävlingsmoment, som barnet oftast ”vinner”. Vissa dagar orkar barnet mer, andra dagar mindre. Det gäller även för föräldrar.

Som förälder kan man underlätta städningen genom att organisera barnets leksaker tex med olika lådor för klossar, dockor eller bilar, så det blir tydligt och lättare för barnet att se var sakerna ska vara. Lådorna kan märkas med bilder på vad som lådan ska innehålla så att alla förstår. (Om barnet har mycket leksaker kan man pröva att inte ha inte så mycket saker framme, utan ta bort några leksaker tillfälligt och byta ut dem mot andra efter ett tag.)

Det kan också vara härligt att få ha kvar det som man har lekt med till nästa dag, som tex ett legobygge eller en koja.

Av naturliga skäl uppstår oftast dessa bråk i slutet på dagen när alla är trötta (och kanske hungriga) och marginalerna mindre. Försök att städa tillsammans med barnet när barnet har något i magen, inte är för trött och gärna med något som barnet ser fram emot att göra tillsammans med dig, tex buslek, saga, spela ett spel eller bad. Anpassa uppgiftens storlek efter dagsformen och visa uppskattning när den är genomförd.